Wat is glasvezel

Home_3

Wat is glasvezel

Glasvezel

Glasvezel kan gezien worden als de vervanger van koper op het gebied van datatransport waar we de komende eeuw nog mee vooruit kunnen. Glasvezelkabel is ongevoelig voor storingen van buitenaf, in tegenstelling tot koperkabel. En glasvezel kan enorm veel meer data verwerken dan koper.

Daardoor is het mogelijk om internet, televisie, radio en vaste telefonie via één glasvezelkabel aan te bieden op een uiterst stabiele manier en toch nog heel veel capaciteit over te hebben voor eventuele nieuwe diensten in de toekomst. De snelheid van jouw glasvezelverbinding wordt alleen beperkt door het glasvezelmodem dat je van jouw provider zult krijgen en dat kan in de toekomst makkelijk vervangen worden door een nieuwer en sneller modem.

Doordat data door glasvezel getransporteerd wordt met behulp van laserlicht is het supersnel, uiterst stabiel en heeft het geen problemen met lange afstanden. Zo haalt iedereen zonder problemen de maximale snelheid.

Eén van de belangrijkste voordelen van glasvezel is de hoge snelheid.
Glasvezel is gemaakt voor datatransport met lichtsnelheid en dus krijgen gebruikers met glasvezel toegang tot supersnel internet, telefonie en televisie.
Het gebruik van multimediale toepassingen (beeld, geluid en tekst) en de kwaliteit daarvan neemt exponentieel toe.
Dit vergt zeer veel bandbreedte.
Niet alleen om de informatie naar de gebruiker toe te sturen, maar ook om als gebruiker bestanden te delen met andere gebruikers, zoals op YouTube, in online fotoalbums, Zorg op afstand, beveiliging, online back-up systemen, het delen van bestanden en gamen.

Toepassingen

  1. Voorbeelden van toepassingen welke gefaciliteerd worden door de beschikbaarheid van glasvezel
  2. Via internet een gemiste uitzending terugkijken met perfecte kwaliteit
  3. Videochatten met een strak en helder beeld (in plaats van een schokkerig beeld van een webcam)
  4. Mogelijkheden om te werken waar en wanneer medewerkers dat willen: bedrijfsnetwerken (VPN), telewerken, rekencapaciteit inhuren, enzovoort
  5. Zorg op afstand applicaties
  6. Virtuele bibliotheken, onderwijs op afstand (bijvoorbeeld bij ziekte of bij instellingen in het buitenland)
  7. Bewaking van kantoren op afstand door politie, brandweer en beveiligingsdiensten
  8. Meer veiligheid rond de woning met een webcam bij de voordeur en elektronische contacten in ramen en deuren
  9. Gemakkelijker en persoonlijker contact met een beeldtelefoon van goede kwaliteit, in te zetten bijvoorbeeld voor zorg op afstand van ouderen en (langdurig) zieken

Haal de toekomst in huis

Al tientallen jaren lang is het de trend dat iedere consument elk jaar 60% meer data gebruikt dan het jaar ervoor. Deze groei in capaciteit heeft uiteraard ook gevolgen voor software ontwikkeling. Er komen steeds nieuwe programma’s op de markt die veel meer functionaliteit aanbieden en daardoor ook meer capaciteit nodig hebben. Zo werkt het ook met glasvezel.

Met een glasvezelnetwerk heb je toegang tot een haast oneindige capaciteit. Hierdoor verloopt de ontwikkeling van nieuwe diensten via glasvezel ook vele malen sneller. Diensten als zorg op afstand, thuiswerken, interactieve cursussen, beveiliging op afstand en multimediaal onderwijs zijn met glasvezel binnen handbereik. Wat de toekomst ook brengt, met glasvezel bent u er zeker klaar voor.

De opvolger

De glasvezelkabel moet gezien worden als de opvolger van zowel de bekende telefoonkabel als de coax televisiekabel die in de afgelopen jaren ook populair zijn geworden voor internetgebruik. Telefoon- en coaxkabel zijn tientallen jaren geleden aangelegd en hebben een beperkte bandbreedte.  Dat kan leiden tot filevorming: er is teveel verkeer om voor een vloeiende stroom informatie te zorgen.

Er is dus behoefte aan een systeem dat meer verkeer aan kan. Televisie bijvoorbeeld eist tegenwoordig meer “verkeersruimte” op de kabel dan vroeger. Uitzending gemist en HDTV (tv met ultrascherp beeld) zijn enkele recente uitbreidingen die kabelcapaciteit innemen. En dan hebben we het nog niet eens over internetgebruik. De glasvezelkabel biedt ruimschoots extra ruimte; we kunnen er tientallen jaren mee vooruit.

Waarom zou u glasvezel willen

Wat moet ik met glasvezel? Mijn ADSL is toch snel genoeg? En waarom geen gebruik maken van 4G? Dat is toch ook heel snel? Waarom niet wachten tot het gratis komt? En wat krijg ik ervoor? Allemaal vragen en opmerkingen die telkens weer te horen zijn.

Waarom niet wachten? Omdat niemand durft, kan en wil vertellen hoe lang we dan nog wachten moeten. 5, 10 of 20 jaar? U mag het zeggen. Maar ik ben bang dat zonder inzet van bewoners het laatste getal eerder van toepassing is dan het eerste.

Dan de snelheid. Misschien ervaart u die momenteel als voldoende. Anderdeels zult u misschien bepaald gebruik van uw internetverbinding niet eens overwegen. Het legaal downloaden van een film of het gebruik maken van film op verzoek kan op veel adressen in het buitengebied helemaal niet. Dat probeert u dus ook niet. Maar als het wel zou werken zou u er misschien wel gebruik van maken. Ook u zult merken dat pagina’s die u vaak bezoekt steeds trager laden. Makers van internetpagina’s gaan er vanuit dat ook uw internetsnelheid steeds beter wordt. De pagina’s worden steeds zwaarder. Als de internetsnelheid voldoende is, dan merkt u dit niet. Maar de bewoners van het buitengebied merken het wel. Daarnaast zal een traag internet niet uitdagen tot gebruik. Hoeveel bewoners van het buitengebied zullen niet op kantoor, in de tijd van de baas, bepaalde activiteiten op het internet uitvoeren. Daar is het waarschijnlijk wel snel. Als het internet wel snel is, dan zal het ook meer gebruikt worden.

Waarom zou u beter internet willen? Of u nu jong bent, oud bent, kinderen heeft, kleinkinderen heeft, ondernemer bent, behoefte aan zorg heeft, een beter inkomen wilt, agrarieër bent, in al deze situaties is glasvezel voor u van belang.