FAQ Rijssen – Holten

Home_3

Veel gestelde vragen

Kan ik meerdere aansluitingen krijgen op 1 adres?

Elke postcode + huisnummer is 1 adres. Wil je meerdere aansluitingen op 1 adres, dan dient de bewoner dit tijdig aan te geven. Je betaalt dan 2 keer de eenmalige eigen bijdrage + 2x een pakket bij een serviceprovider.

Als het percentage deelname omhoog gaat, gaat dan ook de eigen bijdrage omlaag?

Nee; in de calculatie is uitgegaan van een gemiddeld bedrag. Het is niet rendabel om aan te leggen wanneer minder dan 60% van de woningen meedoet

Moet ik zelf de aansluiting regelen vanaf het riool tot in mijn meterkast?

Nee, de aansluiting (modem) wordt voor u geplaatst in de meterkast (of, in overleg met het bedrijf dat de aanleg verzorgt op een andere plek op de begane grond). De provider zorgt voor de activering van de lijn en voor de ‘hardware’.

Ik woon in Fase 1, 2, 3 of 4 en ik wil alsnog meedoen, wat kost dat dan?

Fase 1, 2, 3, en 4: De fases zijn afgerond u wilt alsnog een aansluiting, dan betaalt u een dubbele eigen bijdrage én een meterprijs à 25,- euro per meter voor de lengte van u woning tot het dichtstbijzijnde glasvezel distributiepunt.

Waarom zit er verschil in de kosten bij Fase 1/2 & Fase 3/4

Alle vier fasen vallen onder een “pilot” , hierbij zijn Fase 1 & 2 het eerste geweest. Het bleek dat de kosten voor de aanleg in de eerste twee fasen te laag waren ingeschat. Voor Fase 3 & 4 zijn de kosten bijgesteld zodat de werkzaamheden alsnog uitgevoerd kunnen worden.

Het internet is nu snel genoeg. Waarom zou ik meedoen?

Dat is relatief niet veel geld voor de best mogelijke breedbandverbinding. Een aansluiting kost ongeveer drie à vier keer zoveel. Enkel doordat er nu bijdragen van de gemeente Rijssen-Holten en provincie Overijssel zijn is het te betalen.

Een eigen bijdrage van 675 euro is dat niet erg veel geld?

Dat is relatief niet veel geld voor de best mogelijke breedbandverbinding. Een aansluiting kost ongeveer drie à vier keer zoveel. Enkel doordat er nu bijdragen van de gemeente Rijssen-Holten en provincie Overijssel zijn is het te betalen.

Ik kan hier toch nog jaren mee verder?

Ja en nee. Het nadeel van de koperdraadverbinding is dat de snelheid / bandbreedte minder wordt als het gebruik onderweg toeneemt. Hoe meer mensen er tegelijk gebruik van maken des te slechter / trager wordt de lijn. Aangezien steeds meer voorzieningen en services via het internet worden geregeld wordt de druk op deze lijnen / verbindingen steeds groter. De afgelopen jaren is duidelijk te zien dat de snelheid van de verbindingen via de koperdraad afnemen terwijl de behoefte juist toeneemt.

Ik heb helemaal geen betere of snellere verbinding nodig!

Dat kan heel goed zo zijn. Maar bedenk dat heel veel servicediensten steeds vaker een goede internetverbinding eisen. Denk aan videobewaking van senioren(-woningen), overleg met arts/verpleegkundige of allerlei andere sociale contacten. Ook diensten als televisie en audiodiensten gaan steeds vaker met een directe internetverbinding, wat nogal wat snelheid of bandbreedte vraagt.
En als je zelf een bedrijfje hebt of op wilt starten is een snelle verbinding helemaal een ‘must’.

Ik wacht liever op draadloos internet. Daar zijn ze ook ver mee.

Klopt! Maar merk wel even op dat de theorie goed is, maar de praktijk wijst uit dat het er nog lang niet is!! Al die beloofde snelle draadloze verbindingen (die overigens bijna altijd duurder in het gebruik zijn) werken in onze regio te vaak ondermaats. Er zijn nog steeds hele gebieden waar met een gewoon mobiel telefoonabonnement geen (goed) bereik is te verkrijgen. Laat staan met een snelle 3G verbinding. Nee over 4G praten we nog niet. En er worden snelheden beloofd met 4G die ook met glasvezel makkelijk te halen zijn.

Maar het kost zoveel meer zo’n glasvezelabonnement.

Dat valt nog maar te bezien. Zo is bijvoorbeeld een apart televisie-, een internet- en een telefoonabonnement niet nodig, maar is te combineren. Maar hoeft helemaal niet. Het eerste jaar is wel een abonnement verplicht, maar bevalt het niet is het daarna aan te passen zoals U zelf behaagt.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Best wel. Je moet wel die 675 euro beschikbaar hebben. En er moet gegraven worden. Maar verder zijn het eigenlijk alleen maar voordelen.